Stränder

På Mallorca ligger de vita sandstränderna tätt och det är inte svårt att förstå varför ön blivit ett omåttligt populärt resmål bland soldyrkare från hela världen. Här finns såväl livliga och populära stränder som små badvikar som är i stort sett helt folktomma. Från din plats i solstolen är ett svalkande dopp i det turkosa vattnet aldrig långt borta.
En av de mest kända stränderna är den milslånga Es Trenc på sydkusten. Hit kommer lokalbefolkningen på lediga dagar för att njuta av sol och bad. Det långgrunda vattnet gör stranden barnvänlig och det turkosa vattnet och den vita, finkorniga sanden för tankarna till en västindisk paradisö.

Cala Mondrago, eller Cala de sa Font de n'Alis som stranden egentligen heter, är en verklig pärla på Mallorcas sydkust. Här blandas sand med sten vilket gör stranden till ett riktigt paradis för snorklingsfantaster. Den relativt isolerade stranden är del av en nationalpark och ramas in av barrträd och klippor.
Palmabukten är det perfekta resmålet för den som vill kombinera sol och storstadspuls. I och omkring Palma finns många vackra stränder och storstadslivet är alltid nära till hands. Från Palma når du enkelt de välkända stränderna i Magaluf och Playa de Palma.

Illetas, Magaluf och Cala d’Or
En knapp mil väster om Palma ligger den mer exklusiva semesterorten Illetas – en lite mindre stad som dock erbjuder flera trevliga badvikar och stränder. Precis som på övriga Mallorca är vattnet kristallklart och sanden lika vit som snö. Atmosfären är lugn och stillsam och är helt rätt för dig som verkligen är ute efter avkoppling.
Magaluf ligger ungefär två mil sydväst om Palma. Stranden här är bred och strandpromenaden kantas av restauranger och nattklubbar som speglar det pulserande nattlivet. Atmosfären är livlig och här kan du förutom att sola och bada även prova på vattensporter av olika slag.

Dryga sex mil öster om Palma ligger det lugna Cala d’Or – den gyllene viken.  Här finner du inte mindre än fem mysiga badvikar med kristallklart vatten som kantas av kritvita sandstränder. Stränderna är mindre än exempelvis Es Trenc, men du har stor chans att hitta en alldeles egen plats under ett doftande pinjeträd.

Stränder i norr
På norra Mallorca hittar du den lilla stranden Sa Calobra. Ta med familjen och njut av en dags solande och badande på denna paradisstrand. Glöm inte att packa med en picknickkorg för solnedgångarna här är bedårande och alldeles utmärkta för en samtida strandpicknick.

För barnfamiljen är Alcúdiastranden på norra delen av ön ett ypperligt val med sitt långgrunda vatten och sin familjära atmosfär. Stranden är nästan en och en halv mil lång och är täckt av den vitaste sand. I Alcúdiabukten ligger även den långa sandstranden Playa de Muro som även den har ett mycket inbjudande badvatten.  Precis som Alcúdiastranden är Playa de Muro barnvänlig och är perfekt för barnfamiljer på jakt efter sol och svalkande bad.

Den barnvänliga stranden Playa de Formentar ligger i en skyddad vik på nordöstra Mallorca. Detta sägs vara en av de vackraste stränderna på hela ön med sin gyllengula sand och sina blommande pinjeträd. En annan pärla på den östra sidan är Cala Mesquida. Här är vattnet lika blått som en klar sommarhimmel och den finkorniga stranden omges av klippor perfekta för solbad tillsammans med familjen.

Omgiven av bergskedjan Tramuntana ligger fiskebyn Puerto de Pollensa. På båda sidor om den lilla hamnen sträcker vita sandstränder ut sig och bjuder in besökare till svalkande dopp under de heta sommarmånaderna. Gillar du att surfa har du kommit helt rätt.

På Mallorca väntar en vacker strand bakom varje krön och åker du runt på egen hand är chansen stor att du hittar en alldeles egen oas längs vägen.