Alcúdia

På Mallorcas norra kust, beläget längs en 14 kilometer lång sandstrand, hittar du det barnvänliga semesterparadiset Alcúdia. Det turkosa vattnet och den långgrunda stranden gör Alcúdia till ett ypperligt resmål för barnfamiljer som längtar efter sol, bad och vajande palmer.

Alcúdia är en gammal stad som grundades av romarna och att staden har anor från medeltiden illustreras tydligt av den stenmur som omger de äldre delarna av staden. Muren byggdes redan på 1300-talet och innanför murens väggar kan ni strosa runt bland trånga gränder och mysiga restauranger. Varje tisdag och söndag arrangeras här en marknad med stånd som dignar av färsk frukt, kryddor och mallorkinskt hantverk. För den som inte kan få nog av marknader kan staden Inca vara väl värd ett besök. Varje torsdag anordnas där Mallorcas största marknad. Mer traditionell shopping erbjuder Palma, Mallorcas huvudstad, och dit tar man sig lätt med buss, hyrbil eller taxi.
När man fått nog av shopping och vill se mer av vita stränder och härliga bad är Puerto Pollensa att rekommendera. Denna havsbukt andas mallorkinsk kultur med sitt utbud av lokala matspecialiteter och färgstarka atmosfär. Ett annat tips är att åka ut med Robinson-båten för att få njuta ännu mer av de sol- och badmöjligheter som Alcúdia har att erbjuda. För den som vill finns också ett brett utbud av vattensporter som surfing, vattenskidor och dykning. Om man hellre håller sig på land finns goda möjligheter till tennis och golf. I maj och september anordnas den välkända triathlontävlingen Ironman i Alcúdia. Vill man inte delta själv går det alldeles utmärkt att istället skicka glada hejarop till de som tävlar.

Alcúdia är Mallorcas främsta ort för sol och bad och många turister återkommer år efter år. Med den fantastiska stranden och det klara vattnet är Alcúdia ett säkert kort för en lyckad familjesemester. Luta dig tillbaka i en solstol och slappna av till ljudet av de skvalpande vågorna och doften av saltvatten. Efter en lång dag på stranden kan det vara skönt att slå sig ner på någon av de många restaurangerna i närheten av hamnen Puerto de Alcúdia. Här kan man njuta av traditionella spanska rätter som tapas och paella eller testa de lokala specialiteterna. För den som föredrar något mer beprövat finns också många internationella rätter att välja mellan. Det finns även gott om pubar och diskotek för den som vill fortsätta med festligheterna till långt in på natten.

Ungefär fem kilometer från hamnen ligger Playa de Muro, ett lite lugnare område som är perfekt om man vill vila upp sig lite extra. I närheten av Playa de Muro ligger också naturreservatet Salbufera. Där kan man strosa runt och njuta av det rika djur- och fågellivet innan det återigen är dags att svalka sig med ett bad.

För barnfamiljer finns det gott om äventyr. I närheten av hamnen i Alcúdia finns vattenlandet Hidropark med attraktioner för barn i alla åldrar. I Palma finns både Marineland och Western Park. Marineland är känt för sin delfinshow men här ni kan även hälsa på sjölejon, pingviner och hajar. Western Park är precis som Hidropark ett vattenland, men som namnet antyder är denna park inspirerad av vilda västern. Här finns gott om attraktioner för hela familjen.  

På ostkusten, söder om Porto Cristo, hittar ni de sagolika drakgrottorna. Dessa droppstensgrottor med tillhörande grottsjöar är de största på hela ön och är väl värda ett besök. Vill man se mer av Mallorcas natur är en hyrbil och ett par dagar på västkusten att rekommendera. Åk genom typiska mallorkinska byar och njut av det böljande landskapet innan du återvänder till Alcúdia för några sista sköna dagar på stranden.

Om du gillar vackra stränder så är Karpathos i Grekland något för dig. Där finns galet fina stränder!