Puerto de Sóller

Puerto de Sóller är den stillsamma semesterorten där man får möjlighet att beskåda de vackraste solnedgångar man kan tänka sig. Här kan man njuta av den avstressande och lilla stranden. Puerto de Sóller kan beskrivas som den ultimata semesterorten för den som vill ha en lugn semester.
Puerto de Sóller är en liten fiskeby på Mallorcas västkust. Puerto de Sóller ligger vackert beläget i lugna bergstrakter, närmare bestämt väldigt nära Sierra de Tramuntanas bergskedja, och om man letar efter en semester för sig själv, där man kan upptäcka Mallorca på egen hand, är detta rätt val av by. Här är naturen avkopplande och vacker.

Stranden och strandpromenaden
Puerto de Sóller har en lugn strandpromenad som kallas Paseo de la Playa. Här finns restauranger, caféer och barer med havet som utsikt. Även om Puerto de Sóller är en stillsam semesterort finns alltså ett trevligt utbud av nöje ändå. Längs strandpromenaden kan man stanna till och för en stund beskåda småbåtshamnen där både båtar av dyrare modell och traditionella fiskebåtar lägger till. Om man promenerar till smågatorna som är belägna bakom strandpromenaden hittar man restauranger med lokal meny. Här kan man alltså avnjuta en traditionell spansk lunch eller middag. Stranden i Puerto de Sóller är 700 meter lång och här är atmosfären lugn. Stranden består delvis av klappersten, men också av finkornig sand som känns mjuk under fötterna.

Eftersom Puerto de Sóller ligger i bergstrakterna är det alltså helt perfekt för att göra rofyllda och givande utflykter. Här kan man njuta av vandringar, långa som korta, i sin egen takt. Under dessa vandringar är man garanterad natursköna omgivningar. Vill man göra något längre utflykter är det varken särskilt långt eller svårt att ta sig till omkringliggande områden. Många väljer att ta sig till Fornalux som till och med har blivit utnämnd till den vackraste byn i Spanien. Vacker natur hittar man även i Deya, vilken kallas för ”konstnärsbyn” eftersom många kontnärer reser hit för att få inspiration av de natursköna omgivningarna. Ett annat trevligt utflyktsmål är klostret i Lluc, också väldigt nära till Puerto de Sóller. Det är också perfekt att hyra en cykel och upptäcka Mallorca på det sättet. Det erbjuds dessutom guidade turer både via cykel och vandring.

Citrusfrukter
Bara några kilometer från Puerto de Sóller ligger Sóller, en by som kan vara en trevlig utflykt över dagen. Man kan till och med ta spårvagnen dit, och från Sóller är det bara en timme in till huvudstaden Palma. Resan i sig, med spårvagnen, är ett charmig upplevelse.

Puerto de Sóller är rikt på citrusodlingar. Här kan man njuta av apelsin- och citronträd som trivs bra i Puerto de Sóllers klimat och atmosfär. Det är inte riktigt känt varför byn har fått namnet Puerto de Sóller, men ryktet säger att Sóller betyder guldskål på arabiska och ska ha kommit till för att beskriva byns rika utbud av guldfrukt – apelsiner och citroner. Under en resa till Puerto de Sóller är det alltså helt rätt läge att smaka en solvarm och saftig apelsin.

Gillar du Puerto de Sóller så gillar du nog också Parga på Greklands västkust.