Cala d'Or

65 kilometer öster om Palma hittar du semesterorten Cala d’Or. Namnet Cala d’Or betyder ”den gyllene viken” och det är inte svårt att förstå varför staden benämndes just det. Omslutna av klippor hittar man inte mindre än fem olika badvikar (calas) med vita stränder och kristallklart vatten som gör sig perfekt för snorkling. Med fantastiska möjligheter till sol och bad och en lugn och härlig atmosfär är det lätt att finna ro i detta natursköna paradis.

Stadskärnan är liten men på gågatorna finns ett brett utbud av butiker, tapasbarer, caféer och restauranger. Välj och vraka bland spanska specialiteter, mallorkinska delikatesser och internationella favoriter. Med mat från världens alla hörn finns här något för alla. Fisk- och skaldjursfantasten ska bege sig till hamnen där flera utmärkta restauranger serverar dagens fiskfångst. Även den båtfrälsta bör göra ett besök i hamnen som är hem åt hundratals lyxiga båtar av alla de slag. Nöjeslivet är koncentrerat till hamnen och här finns pubar och diskotek för den som vill avsluta dagen med en fruktig drink och dans till långt in på kvällen.

Vill man besöka Palma med den berömda katedralen och de goda shoppingmöjligheterna är det endast en timmes bussresa bort. På lite närmare avstånd finns den lugna fiskebyn Porto Petro som är perfekt om man vill komma bort från turiststråken ett tag. Strax söder om Cala d’Or ligger Cala Mondrago, ett naturreservat med vacker natur, härliga vandringsleder och fina stränder. Åker man istället lite norrut från Cala d’Or kommer man till Calonge, en liten by där du kan njuta av de mest fantastiska tapasrätter du kan tänka dig.

På grund av vikarna är stränderna i Cala d’Or relativt korta men en av Mallorcas längsta stränder, Es Trenc, är endast en 40 minuters bilresa bort. Skulle du tröttna på sol och bad är utflyktsmöjligheterna från Cala d’Or praktiskt taget oändliga. Hyr en bil eller cykel och njut av det vackra, lummiga landskapet. Mallorcas östkust är mer kuperad och något mer spektakulär än öns norra kust. Att avsätta en dag för att njuta av de vackra vyerna rekommenderas varmt. Vill man se mer av Mallorcas historia finns i närheten av Cala d’Or också slottet Castillo de Santueri som byggdes redan på 1300-talet.

Är man musikintresserad får man inte missa den årliga jazzfestivalen som anordnas i juni. Den sportintresserade kommer inte heller att bli besviken då det finns gott om möjligheter att prova olika vattensporter. Spelar man golf finns flera trevliga golfbanor att besöka.

Stilfulla Cala d’Or har något för alla smaker, även om det är sol och bad som lockar för de flesta turister. Njut av en god bok i skuggan av de doftande pinjeträden och när inte den stilla havsbrisen räcker för svalka är det bara några meter till det turkosa vattnet. Njut av lata dagar på stranden, spännande utflykter och sena mallorkinska middagar på de gemytliga restaurangerna. Här är det inte svårt att sätta guldkant på tillvaron och det kanske var just det som gjorde att staden döptes till ”den gyllene viken”.

Foto: Lena Adams (Flickr)