Sevärdheter

För dig som tycker om att se och uppleva nya platser är Mallorca det perfekta resmålet. På denna semesterö finns alltid något nytt att se. Huvudstaden Palma har en härlig blandning av lyxiga boutiquer, stora varuhus och gammal arkitektur. Kulturlivet är omfattande och listan över platser att besöka är lång. Här hittar du bland annat slottet Bellver, katedralen La Seu och naturligtvis ett stort antal museer där du kan se verk av bland annat Picasso. I de äldre delarna av Palma hittar du trånga gränder som skvallrar om Mallorcas spännande historia. Vid middagstid smakar en traditionell spansk tapasmiddag som allra bäst här.

Barnfamiljen kommer snabbt att känna sig hemma i Palma. För små cowboys och cowgirls finns vattenlandet Western Park som är inspirerat av Vilda Västern. Attraktionerna här är många och timmarna praktiskt taget flyger iväg. Ett besök på Marineland är också att rekommendera under er vistelse i Palma. Här kan ni se en fantastisk delfinshow och hälsa på såväl sjölejon som hajar.

I Palma kan du hoppa på tåget "Röda Pilen" som styr kosan mot den idylliska bergsbyn Sóller, belägen ungefär en timmes resa norrut. Under resan färdas du genom olivlundar, små byar och vacker natur innan du slutligen stiger av i Sóller.

Bergsbyar på västkusten
De två bergsbyarna Valldemossa och Deia är populära resmål och ligger båda i bergskedjan Tramuntana på västkusten. I Valldemossa kan du strosa runt på mysiga gator och besöka klostret La Real Cartuja och museet Costa Nord. Deia erbjuder flera lyxhotell och här samlas årligen artister och konstnärer för att njuta av den mallorkinska atmosfären. Den bohemiska lilla byn är ett konstverk i sig med sina stenbelagda gator, blommande trädgårdar och pittoreska små hus. Från byn tar du dig enkelt upp till kyrkan Sant Joan Baptista och utsikten härifrån är bedårande. I Deia finns också några av Mallorcas bästa restauranger, alla omgivna av konstgallerier och den sagolika utsikten.

Från Valldemossa och Deia kan du göra dagsutflykter till bergen, något som är populärt bland både bergsklättrare och vandrare. Att bestiga bergstoppen Puig Mayor 1445 meter över havet kan rekommenderas för dig som söker ett lite lagom stort äventyr. För vandraren är annars Mallorcas sydöstra kust ett måste. Att vandra runt Cap de ses Salines sägs vara bland det vackraste på Mallorca och här kan du njuta av härliga badvikar och otroliga vyer längs färden. På de sydöstra delarna av ön hittar du också de berömda droppstensgrottorna Porto Cristo, eller drakgrottorna som de också kallas.

Kan du inte få nog av natursköna vyer är Cop de Formentor väl värt ett besök. Denna udde kantas av branta klippor omgivna av de vitaste av stränder och det mest turkosa vatten du kan tänka dig. Detta sägs vara en av Mallorcas absolut vackraste platser. Här finns också den svårtillgängliga stranden Cala Figuera, men när du väl tagit dig dit inser du snart att det var värt mödan.
 
Vingårdar och fotboll
Om vi lämnar kusten och fortsätter inåt landet börjar vingårdarna att rada upp sig. Köp tågbiljetter till det speciella vintåget och lär dig mer om vinerna samtidigt som du passerar olivlundar, blommande vallmofält och små pittoreska byar för att med jämna mellanrum stanna till vid en vingård för ett smakprov.

För dig som är sportintresserad kan du se öns fotbollslag Real Mallorca spela en match på hemmaarenan Son Moix. Oavsett vad du har för intressen erbjuder Mallorca ett stort antal sevärdheter och för dig som vill få ut det mesta av din resa är det lätt att hyra en bil och ta sig runt på egen hand. Det enda du behöver tänka på är att packa ner några extra minneskort till kameran innan du åker.