Mat & restauranger

Mallorca är kanske mest känt för sol och bad men matkulturen är en stolt tradition för öborna. Mallorca är mer än bara spanska specialiteter som tapas och paella. Ön har en alldeles egen matkultur som skiljer sig från den på fastlandet. Här är maten och jordbruket ett hantverk i sig och bara det bästa är gott nog att serveras till hungriga turister. På Mallorca framhävs spännande smaker med hjälp av råvaror av bästa kvalitet. Grönsakerna står ofta i fokus, något du snabbt upptäcker när du ögnar igenom restaurangernas menyer. Där trängs rätter baserade på aubergine, lök, tomater och paprika.

Det ekologiska jordbruket och de lokalproducerade råvarorna ligger Mallorcaborna varmt om hjärtat och här använder man vad säsongen har att erbjuda. Att vi är vid Medelhavet märks tydligt. Olivolja, nötter och grönsaker är basvaror i Mallorcas kök precis som fisk och skaldjur. Friterad bläckfisk, sardiner och gambas (räkor) är typiska på menyn. Just sardiner serveras ofta till den traditionella salladen trempó, vilken består av basgrönsakerna lök, tomater och paprika. Trempó kan ätas som den är tillsammans med bröd men används också flitigt som garnering på ”cocas” – en rätt som kommer i olika utföranden men som påminner mycket om pizza eller paj.

För köttentusiasten finns ett stort antal rätter som baseras på fläskkött, däribland den lufttorkade skinkan (Jamon Serrano) och Sobrasada - en röd, bredbar korv kryddad med salt, peppar och paprika. Även lamm är en vanligt förekommande kötträtt på ön.

Auberginer är något av Mallorcas signum och ingår som nyckelingrediens i många maträtter. Tumbet är en sådan och denna rätt kan sägas vara Mallorcas svar på Frankrikes ratatouille. Denna vegetariska rätt tillagas av paprika, aubergine och potatis och toppas med en tomatsås smaksatt med vitlök. Pa amb oli är en annan specialitet som serveras i stort sett överallt och som helt enkelt betyder bröd med olja. Och det är precis vad det är – skivor av lantbröd som gnidits in med olivolja och ofta även med tomater och vitlök. Pålägget varierar men vanligt är att brödet serveras med några skivor av den typiska Serranoskinkan, en god ost eller en lokalt tillverkad korv.

Men trots all den goda maten får man inte glömma att spara plats för desserten. Om aubergine är matens nyckelingrediens är mandeln dessertens. Mandelodling har länge varit en fin tradition på Mallorca och med alla mandelträd är det inte konstigt att många desserter baseras på fröet från mandelträdets frukt. Gató är en kaka som inte är helt olik den svenska sockerkakan, men som bakas på mandelmjöl istället för vetemjöl. Gatón är perfekt som avslutning på en klassisk middag och avnjuts helst med en kula mandelglass.

Ensaïmadas är ett annat klassiskt bakverk som bakas på mjöl, socker, ägg och ister och som till utseendet påminner om en kanelbulle. Detta fikabröd avnjuts bäst med en kopp kaffe i skuggan av ett parasoll. Innan man åker från detta matparadis måste man köpa med sig en flaska olivolja så att man kan njuta av Mallorcas smaker även efter att man kommit hem.

 

Fler resmålsguider: Malaga, Nerja, Split