Aktiviteter

Mallorca är en perfekt plats för den som är intresserad av en aktiv semester. Naturen är vacker och ön är som tillrättalagd för att vandra, cykla och spela golf.

Vandring
Det är fullt med trevliga vandringsleder på Mallorca, med allt för sköna promenader som passar nybörjare till mer ansträngande platser för avancerade klättrare. Skillnaden i utmaningar har att göra med de fina bergen som finns över hela ön. Det finns tio höga bergstoppar att välja mellan, plus allt annat. på den östra sidan ligger bergskedjan Sierra de Llevant, och till väster den Sierra de Tramuntana.  

Det var den senare som drog hit turisterna från början, för mer än 100 år sedan. Redan då var det populärt att vandra och upptäcka den vilda naturen, och fortfarande så finns en del av deras utsiktsplatser kvar. Bergstopparna är så pass höga att de får snö på vintern och bergen är en populär tillflykt för lokalbefolkningen under de varma sommarmånaderna.

Att vandra här innebär inte bara att man upplever vacker natur. Runt om i bergen finns det flera trevliga små byar som bara väntar på att bli upptäckta. Här kan man äta en matbit, ta sig ett glas vin och lära känna Mallorca på ett helt annorlunda sätt.

Det är ett stort nätverk av vandringsleder med klart utmärkta stigar. Flera av dem följer gamla handelsvägar och pilgrimsrutter.  Till skillnad från Sverige så får man inte gå in på privata ägor, så det är viktigt att respektera skyltar och stängsel. För den som inte vill vandra ensam organiseras det flera guidade turer, vissa med svensktalande guider.

Den bästa tiden att vandra på Mallorca är vår och höst, även om det naturligtvis är möjligt året runt. Om man vill ta en lite längre tur finns det logi i kloster eller vandrarhem, förutom hotell.

Cykla
Mallorca har nu blivit fullt av cyklister också, det är ett härligt sätt att ta sig runt och uppleva ön. Den södra sidan är lite plattare, annars har man alltid bergskedjorna att satsa på. Något som gör Mallorca så inbjudande för cyklister är alla de cykelvägar som finns, stora och breda. Speciellt på de sydligare delarna av ön så följer dessa vägar kusten, och är därmed ett underbart sätt att uppleva denna vackra plats.

Playa del Palma är traditionellt en knutpunkt för cyklister. Många av de professionella kommer hit för att träna inför säsongen. Härifrån har man dels nära till de lättare, sydligare lederna, men även upp i bergen som bjuder på en alldeles speciell form av cykling. Samtidigt så har man ju också allt annat som en turist kan önska sig, ofta cyklar man bara delar av semesterdagarna.

För den som kommer för cykla i bergen kan det vara bäst att välja hotell i de nordvästra delarna av ön, eftersom de bästa bergsrutterna finns där. Det är lätt att hyra cykel, både vanlig och mountainbike. Och naturligtvis kan man välja att cykla i grupp med en guide, det finns även svensktalande. Många tar med sig sin egen cykel hemifrån, det kan vara skönare när man satsar på en ren cykelsemester. Det kostar lite extra på flyget, men en del tycker att det är värt besväret. Ett annat alternativ är att boka en cykelsemester med ett charterbolag, då är allt inkluderat redan från start.

Golf
Men man kan också spela golf på Mallorca, en annan mycket populär sport. Allt fler tycker det är skönt med en aktiv semester där man gör något utomhus. Att spela golf i de natursköna omgivningarna är bra för både kropp och själ.

Det finns över 20 golfbanor på Mallorca så det behöver aldrig bli tråkigt.  Många av dem har utsikt över havet, en del ligger bland olivlundarna, och alla så reflekterar de den varierande och vackra naturen på Mallorca. Ett par stycken ligger i talldungar, som både ger skugga och är en imponerande syn. Eftersom ön inte är allt för stor så kan man lätt pröva på flera stycken banor under en normal semestervistelse. Ett antal av banorna har utformats av internationellt kända bandesigners, och flera av dem har mycket bra träningsfaciliteter.

Även om det finns utpräglade golfresor där man bor i anslutning till banan så kommer de flesta till Mallorca för en kombination av olika aktiviteter. Man bor ofta på ett helt vanligt hotell och ser till att få med sig lite strand och andra nöjen också. Men tack vare att det finns så många golfbanor för en sådan liten ö, så är det alltid en som ligger i närheten.

Mallorca har cirka 300 soldagar per år, vilket gör ön till den perfekta destinationen för en semester i det fria. Vandra, cykla, spela golf- det finns så mycket att göra här som är både intressant och avslappnande. Det ger möjlighet att verkligen utforska ön och lära känna dess invånare och kultur. Många som provat på att semestra på Mallorca väljer att komma tillbaka år efter år.

Mer resinspiration: Nerja, Split & Rhodos